Cu toate că atmosfera este precaută înainte de publicarea raportului lunar asupra pieței muncii din Statele Unite, bursele au început ziua puternic. Comercianții încearcă să-și apere câștigurile sau să-și reducă din pierderi după ceea ce pare a fi cea mai bună săptămână pentru piețele de capital din ultimii doi ani și jumătate.
Indicele FTSE Eurofirst a crescut cu 1% iar piețele de capital asiatice au crescut la rândul lor. Cu toate acestea, euro abia s-a mișcat, crescând cu doar 0,1% la cursul de 1,3477 dolari, arată publicația financiară, „Financial Times”.
Cu toate că speranța pentru găsirea unei soluții la criza datoriilor suverane la summitul european de vinerea viitoare a crescut în ultimele 48 de ore, investitorii rămân sceptici după ce așteptările lor au mai fost înșelate în trecut.
„Riscul pe termen scurt este ca guvernele țărilor membre zonei euro să tergiverseze consolidarea fiscală a zonei iar Banca Centrală Europeană (BCE) să nu cumpere obligațiuni în cantități suficiente”, a declarat Nick Verdi, analist la Barclays Capital.
Speranțe pentru zona euro
Joi, Mario Draghi, președintele BCE, a oferit o geană de speranță investitorilor disperați pentru intervenția mai agresivă a băncii pe piața obligațiunilor, făcând aluzie la viitoare acțiuni de acest gen cu condiția ca politicienii să implementeze măsuri de disciplină bugetară care să prevină viitoare cheltuieli în exces. Dar problemele zonei euro vor fi, probabil, umbrite puțin de publicarea datelor cu privire la șomajul din Statele Unite.
Raportul privind piața muncii din Statele Unite
Unii investitori se tem că piețele sunt amorsate pentru dezamăgire atunci când Statele Unite își va divulga raportul cu privire la piața muncii, acestea fiind informațiile considerate cele mai importante pe piața financiară globală, la 15:30 ora României.