Mircea Matei a susținut astăzi, într-o conferință de presă, că orădenii ar trebui să fie atenți la facturile de căldură, din moment ce legea permite numai un preț pe gigacalorie într-un oraș, iar în Oradea există două: unul plătit de majoritatea populației, altul achitat de orădenii din Ioșia. Ceea ce este ilegal, după spusele președintelui Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).
Mircea Matei, președintele ANRSC s-a aflat astăzi la Oradea și a dorit să sublinieze situația absurdă în care se află populația din Oradea. „Existenţa a două preţuri pentru gigacaloria facturată populaţiei şi a două preţuri pentru agenţii economici este ilegală. Legea 325 din 2006 spune că la nivelul unei unităţi administrativ teritoriale trebuie să existe un singur preţ, nu cotează că e persoană fizică sau juridică. Eventual, primăria poate subvenţiona pentru populaţie parte din acest preţ‟, a spus acesta.
Ca Primăria Oradea să intre în legalitate ar trebui să stabilească foarte clar prețurile reale de producție, distribuție și transport, să taxele orădenii la prețul real, care este egal cu diferența dintre prețul real al gigacaloriei și subvenția acordată de administrația locală. În plus, agenții economici ar trebui să plătească prețul real al căldurii, nu un preț impus.
Facturi mai mici
După spusele lui Mircea Matei, dacă Primăria ar calcula prețul gigacaloriei către populație într-un mod echitabil, facturile ar scădea cu 8-10%. „Consiliul Local ar trebui să facă o medie ponderată în funcţie ce dă Transgex şi CET în sistemul centralizat iar preţul va scădea ‟, mai spune președintele ANRSC. Primul pas spre facturi mai mici ar fi specializarea angajaților din Primărie care se ocupă cu calcularea prețului la gigacalorie, este de părere Mircea Matei.