Dacă se gândesc la un mecanizator agricol, la un tractorist, românii au o imagine despre ce înseamnă un tractorist de acum 20-30 de ani. Or, în restul Europei un tractorist lucrează aproape pe o navă cosmică. \"Când intri într-un tractor modern care lucrează sute de hectare pe zi fără probleme realizezi că e nevoie de o altă formare profesională decât acum 20-30 de ani\", a spus astăzi Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Dacian Cioloş a adăugat că în vizitele efectuate în alte state din Uniunea Europeană a putut vedea tineri din România care, într-un sistem de învăţământ reformat şi performant, se descurcă foarte bine.
"Şi îşi găsesc loc de muncă şi acolo, şi acasă, şi inclusiv la Bruxelles. De ce n-am putea face acest lucru acasă, pentru că noi tot vorbim de valorificarea potenţialului economic din România şi mă refer mai ales la potenţialul agricol", a mai declarat comisarul european pentru Agricultură, citat de Agerpres.
Cine n-are carte, n-are parte nici în agricultură
Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, a mai spus comisarul european la finalul întâlnirii cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Comisarul a subliniat că întâlnirea cu ministrul Educaţiei a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu.
"Toate aceste instrumente financiare, care vor fi şi la dispoziţia României din 2014 încolo, nu vor putea fi puse în valoare dacă nu exis