Cu două zile înainte de alegerile parlamentare din Rusia care, potrivit tuturor estimărilor ar urma să fie câştigate de partidul actualului premier, Vladimir Putin, ziarul Financial Times face nişte dezvăluiri interesante legate de modul în care ar fi fost finanţată construirea unui palat „potrivit pentru ţar" în partea sudică a Rusiei, în apropiere de Marea Neagră care ar valora nu mai puţin de un miliard de dolari. In acelaşi timp articolul oferă şi o perspectivă mai puţin cunoscută a modului în care a evoluat regimul lui Vladimir Putin, în ultimii 12 ani în care s-a aflat în prim-planul scenei politice.
Într-o zi de toamnă, în septembrie 2010, Serghei Kolesnikov a ieşit din casa sa dintr-un cartier rezidenţial din Sankt Petersburg, iar pentru a evita să atragă atenţia asupra sa printre vecinii săi, o clică importantă de finanţişti, nu avea decât o pungă cu el. S-a grăbit spre aeroport unde a cumpărat bilete pentru Turcia si de acolo, în Statele Unite, scrie Financial Times.
Kolesnikov avea toate motivele pentru a se teme. Timp de 17 ani, a lucrat îndeaproape cu unii dintre aceşti finanţişti care au reuşit să transforme o bancă mică, bazată în Sankt Petersburg, Banca Rossiya, într-una dintre cele mai puternice imperii financiare, devenind astfel şi ei foarte bogaţi de-a lungul acestui proces. Decepţionat de modul în care au evoluat aceste lucruri, Kolesnikov se pregătea să le spună povestea.
Documente provenind de la Kolesnikov la care se adaugă şi o anchetă a Financial Times ajută la clarificarea istoriei Băncii Rossiya ai cărei acţionari includ oameni foarte apropiaţi de Vladimir Putin, liderul suprem al Rusiei, inclusiv pe fiul vărului acestuia. Yuri Kovalciuc şi Nicolai Şamalov, doi dintre cei mai mari acţionari, au fondat, alături de Putin, o casă tipic rusească devenită enclavă pe malul unui lac în afara Sankt Petersburgului.
Aceşti o