Şeful Misiunii Militare Franceze din România a fost foarte iubit de camarazii săi români, iar o comună
din Transilvania poartă numele său.
Chiar dacă acum, românii sunt ironizaţi de bufonii francezilor, au existat o serie de momente în care francezii şi-a vărsat sângele pentru România. Iar unul dintre marii prieteni ai românilor a fost generalul Henri Mathias Berthelot.
Cum a reorganizat armata română
Generalul Henri Mathias Berthelot a fost unul dintre cei mai capabili absolvenţi ai prestigioasei şcoli militare Saint-Cyr. El şi-a început cariera militară în Algeria, la Tonkin şi Annam. După ce a căpătat experienţă practică în comandarea unor importante unităţi militare, Henri Mathias Berthelot a fost rechemat în Hexagon, iar din anul 1907, a fost desemnat să lucreze la Marele Stat Major. Aici, el a început să lucreze cu marele erou al Primului Război Mondial, Joffre.
La izbucnirea marii conflagraţii mondiale, Henri Mathias Berthelot a devenit şeful statului major al lui Joffre. El s-a numărat printre cei mai buni comandanţi militari din timpul primei bătălii de pe Marna. Generalul francez a primit apoi comanda rezervelor de la Soissons, apoi a devenit şef de divizie şi a fost promovat comandant de corp de armată. Henri Mathias Berthelot s-a făcut remarcat drept unul dintre cei mai buni comandanţi militari francezi. Drept urmare, în anul 1916, Henri Berthelot a fost numit la comanda Misiunii Militare Franceze, trimisă în România, pentru a ajuta la refacerea armatei regale române, decimată şi dezorganizată ca urmare a înfrângerilor din ultima parte a anului 1916. Timp de şase luni, în perioada ianuarie-iunie 1917, Henri Berthelot a reuşit să ridice moralul soldaţilor români şi să transforme armata regală dintr-o structură dezorganizată într-o forţă militară redutabilă, capabilă să oprească armatele germană, austro-ungară şi bulga