Majoritatea romanilor (82%) considera ca statul ar trebui sa asigure finantarea sistemului sanitar, insa doar 6% sunt multumiti de serviciile furnizate de acesta, potrivit unui studiu realizat de Iris Network, retea globala de companii de cercetare independente.
La nivel mondial, 7 din 10 persoane considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna. Procentele cele mai ridicate, de peste 80% dintre participanti, s-au inregistrat in SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan si Indonezia, iar cele mai scazute - in Rusia, Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria si Chile.
Romania se incadreaza astfel in medie, cu un procent de 72% din totalul respondentilor la studiu. Procente similare cu cele ale Romaniei au fost inregistrate si in Grecia, Franta, Slovenia si Olanda.
Printre factorii perceputi in intreaga lume ca fiind cei mai importanti influentatori ai starii de sanatate se numara exercitiile fizice, substantele care afecteaza apa si alimentele, calitatea somnului, dieta, dar si mostenirea genetica a familiei.
"In Romania, 76% dintre cei care au raspuns considera ca dieta aleasa de fiecare este principalul factor care are efect asupra starii de sanatate, iar pe locul doi se situeaza nivelul de exercitii fizice (65%)", potrivit unui comunicat de presa transmit de compania de cercetare Iris Center, parte a retelei Iris Network.
Romania - cel mai mic nivel de multumire privind serviciile de sanatate publice
In privinta calitatii serviciilor de sanatate furnizate in sistemul public, perceptia este "destul de slaba" la nivel global, astfel ca din totalul de 28 de state incluse in studiu, in 22 s-a constatat o satisfactie scazuta.
Cei mai multumiti de serviciile de stat de sanatate sunt indonezienii (81% dintre respondenti au apreciat pozitiv sistemul national de sanatate), pe cand la polul opus se afla Romania, cu doar 6 pro