Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universităţii de Medicină Ohio, se pare că da. Studiul nu se doreşte însă a fi unul pro abstinenţă în perioada adolescenţei, în cazul oamenilor astfel de efecte nefiind demonstrate încă, ci doar la hamsteri.
Experimentul, efectuat pe hamsteri, arată modul în care relaţiile sociale din perioada adolescenţei, când încă se dezvoltă creierul, pot avea consecinţe variate.
Animalele care s-au împerecheat de timpuriu prezentau comportamente depresive accentuate, schimbări la nivel cerebral şi ţesuturi reproductive mai mici, comparativ cu cele care au avut astfel de relaţii mai târziu sau chiar deloc.
Experimentul s-a desfăşurat asupra a trei grupuri diferite: un grup de hamsteri în vârstă de 40 de zile (aceasta ar fi pentru hamsteri vârsta echivalentă adolescenţei umane, aceste animale atingând pubertatea în jurul vârstei de 21 zile), care au fost cuplaţi cu femele adult în călduri; al doilea grup „de împerechere" a constat în hamsteri adulţi, în vârstă de 80 de zile, în timp ce un al treilea grup a rămas abstinent.
Citeşte continuarea pe stiintasitehnica.com!