Foto: Fabrizio Bensch / Reuters Azi, cu o săptămână înaintea Summit-ului UE dedicat crizei datoriilor suverane, Angela Merkel, cancelarul Germaniei a pus capăt speculaţiilor referitoare la soluţia ce va fi adoptată, eliminând orice speranţă de soluţionare rapidă a crizei, prin tipărire de bani de către Banca Centrală Europeană (BCE) sau emisie comună de eurobonduri de către statele cu rating maximal AAA, informează Reuters.
„BCE are o misiune diferită de Rezervele Federale ale SUA sau de Banca Angliei”, a declarat Merkel, adăugând că acceptarea uneia dintre soluţiile propuse de Franţa, SUA, alte state, chiar politicieni germani şi economişti din propriul anturaj, ar implica încălcarea Constituţiei Germaniei.
Surse din anturajul d-nei Merkel au declarat că singurul compromis ce ar putea fi acceptat de Germania ar fi acela de a permite BCE să cumpere agresiv bondurile emise de statele din zona euro afectate cel mai puternic de criză şi de degradarea ratingurilor de ţară, precum Grecia, Italia, Spania.
Deocamdată, Merkel a afirmat, răspicat, că nu există soluţii minune şi că rezolvarea crizei datoriilor este „un proces care va dura ani de zile”. Cancelarul German va cere o modificare a constituţiei Europene, care să permită o mai bună integrare fiscală şi o mai bună disciplină bugetară - a se citi: o centralizare a cheltuirii banilor publici la Bruxelles, cu dirijori de orchestră Germania şi Franţa şi sancţionarea imediată a statelor care ies din ţintele de deficit bugetar.
Nu este o idee nouă şi mulţi o consideră bună, în teorie. Practic, însă, există un impediment major, fiindcă orice modificare majoră de politică fiscală europeană presupune voturi în parlamentele tuturor celor 27 de ţări europene şi sunt deja state (în frunte cu Marea Britanie) care au dat semnale clare că nu agrează asemenea modificări. Oricum, votul presupune o procedură de