Angajaţii de la salubritate au muncit ore bune, ca să adune gunoiul din Parcul Unirii lăsat de cei care au petrecut Ziua Naţională la Alba Iulia.
Trei tone de gunoi au fost adunate din zona Parcului Unirii şi a bulevardului Transilvania , lăsat de miile de oameni care au petrecut Ziua Naţională la Alba Iulia. Reprezentanţii firmei Salprest, cea care se ocupă de salubrizarea oraşului, spun că aproape un sfert din cantitatea de gunoi a fost strânsă de pe jos, în ciuda faptului că au pus suficiente containere în apropierea scenei pe care s-au ţinut concertele, dar şi în zonele unde s-au vândut mici, grătare,dulciuri şi băuturi alcoolice.
„Am constatat că au fost mai civilizaţi ca în anii trecuţi, în sensul că cea mai mare parte a gunoiului au aruncat-o în tomberoane. Doar un sfert a fost aruncat la întâmplare. Ca de obicei, după astfel de manifestări, cum au fost cele de Ziua Naţională, predomină materialele din plastic si hârtie. Ca şi stricăciuni vorbim de călcarea butucilor de trandafiri şi ruperea crengilor unor ienuperi“, a spus Cornel Cimpoieş, directorul Salprest.
Firma de salubritate a primit din partea Primăriei pentru curăţarea zonelor în care au avut loc manifestări publice suma de 15.000 de lei. Banii au fost alocaţi de la Guvern. Executivul a alocat , în total, suma de 800.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de aniversarea, la Alba Iulia, a Zilei Naţionale a României. Jumătate din sumă a fost gestionată de Prefectură, iar restul de administraţia locală
Amatorii de concerte şi alte manifestări în aer liber care uneori mai ,,scapă” din mână cate un pahar de plastic sau îşi scuipă guma de mestecat sau seminţele precum personajul de filme româneşti „Mărgelatu“, ar trebui să ţină cont şi de durata de degradare naturală a deşeurilor aruncate la întâmplare. Un studiu recent arată că la guma de mestecat durează 5 ani, iar la fi