În primele 10 luni ale anului, Inspecţia Muncii a efectuat 73.489 de controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de peste 51,5 milioane de lei
Companiile sunt tentate în timp de criză să reducă, în primul rând, din cheltuielile cu protecţia muncii, iar acest lucru cauzează multe accidente de muncă, care ar putea fi prevenite prin utilizarea unor echipamente de protecţie corespunzătoare, a declarat inspectorul general de stat, din cadrul Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu.
"Problemele se pun acum mai acut din cauza crizei economice. În general, companiile, în momentul în care traversează un moment de criză, sunt tentate să taie din fondurile care sunt alocate pentru prevenirea accidentelor de muncă. Acest lucru este nociv, pentru că aceasta este condiţia de bază ca o societate să funcţioneze normal. Nu ar trebui lăsată să lucreze o companie, decât dacă îndeplineşte toate condiţiile de securitate şi sănătate la locul de muncă", a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Dantes Nicolae Bratu.
Acesta a adăugat că există o corelaţie pozitivă între respectarea normelor de securitate la locul de muncă şi profitul companiilor.
"S-a constatat că într-o instituţie sau companie care respectă securitatea şi mentenanţa la locul de muncă, pe lângă faptul că oamenii sunt mai liniştiţi şi mai mulţumiţi de locurile lor de muncă, şi profitul companiei este mai ridicat", a spus inspectorul general de stat.
În cazul companiilor care înregistrează accidente de muncă, reprezentantul Inspectoratului Muncii a precizat că măsurile care se iau în astfel de cazuri vizează, în primul rând, sistarea temporară a activităţii companiei, amenzi, şi în funcţie de gravitatea accidentului, poate ajunge până la încheierea de dosare penale.
Statisticile Inspecţiei Muncii arată că, în