Începând cu anul 2012, vom scote mai mulţi bani din buzunar pentru serviciile medicilor de familie şi ale medicilor specialişti din spitale, potrivit noii reglementări legislative care prevede coplata în sistemul medical din România. Legea 220-2011 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost publicată în Monitorul Oficial.
După cum a explicat, Claudiu Bârsan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, există totuşi câteva categorii de persoane execeptate de la plata serviciilor medicale. Este vorba despre pensionarii cu venituri de până în 700 de lei lunar, copiii cu vârsta de până în 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care urmează o formă de învăţământ şi nu realizează venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, în situaţia în care nu realizează venituri din muncă.
Această coplată este contribuţia asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional al asigurărilor de sănatate.
Suma prevazută drept coplată, se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări, nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Documentul justificativ prin care se va face dovada coplăţii este un tichet moderator pentru sănătate care va reprezenta o sumă de bani în limita a 600 de lei anual, pe care pacientul o va plăti pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Peste această sumă, orice act medical va fi gratuit.