România va trimite în luna decembrie Comisiei Europene cererea pentru a beneficia de finanţare prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) în cazul angajaţilor companiei Nokia, după închiderea fabricii.
CITEŞTE ŞI:
Astăzi e ultima zi de lucru pentru aproape 500 de angajaţi de la Nokia din Jucu.Primesc un smartphone făcut de ei
Fabrica Nokia din Jucu se închide mai devreme cu o lună, 500 de angajaţi pleacă de azi
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale Sulfina Barbu, a făcut declaraţia joi, la Bruxelles, după Consiliul EPSCO (muncă, afaceri sociale, sănătate şi protecţia consumatorilor).
FEAG este un fond instituit de Comisia Europeană ca răspuns la criza mondială, cu caracter temporar şi excepţional, şi presupune un ajutor acordat muncitorilor disponibilizaţi pentru a reintra pe piaţa muncii.Fondul FEAG poate fi accesat până la finalul anului 2011, dacă nu se decide altfel între timp, deci oficialii români se află pe ultima sută de metri pentru depunerea documentaţiei.
''Noi sperăm ca toate documentele şi procedurile să fie acceptate, astfel încât să nu fim afectaţi'', a spus ministrul român.
Sulfina Barbu a explicat că discuţia de joi din Consiliul EPSCO cu privire la FEAG nu s-a putut finaliza din cauza opoziţiei exprimate de un grup de ţări ce au format o minoritate de blocaj, printre care Germania şi Olanda, care au beneficiat deja de instrumentul FEAG în varianta sa actuală şi care acum nu mai doresc ca acesta să rămână funcţional pe aceleaşi baze.
Poziţia României şi a altor ţări, precum Italia şi Belgia, alături de care ţara noastră a semnat o declaraţie, este favorabilă menţinerii instrumentului FEAG pe aceleaşi baze ca până acum - 65% finanţare europeană şi 35% finanţare la nivel naţional, pentru societăţi cu cel puţin 500 de angajaţi.