Apicultorii ieseni care au suferit pierderi in urma contaminarii cu loca americana vor fi despagubiti incepand din aceasta saptamana. Boala a fost constatata in luna octombrie, in noua focare din judet, si au fost declarate afectate de loca aproximativ 500 de familii de albine. "Cei mai multi stupi au fost afectati la Schitu Duca, la un singur proprietar", a spus Mircea Susnea, seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Au raportat pierderi provocate de loca americana sapte apicultori din: Schitu Duca, Comarna, Trifesti, Barnova, Medeleni, Dobrovat si Tatarusi. Ancheta DSVSA nu a reusit sa determine cauza imbolnavirii stupilor, medicii opinand ca ar putea fi vorba de diverse materiale apicole cumparate de proprietarii stupinelor. In plus, e posibil ca albinele sa se fi imbolnavit in timpul verii, iar apicultorii sa fi sesizat acest lucru abia in luna octombrie.
Loca americana este o boala extrem de contagioasa, care ucide puietul albinelor. Pentru ca sporii care transmit boala rezista chiar si 15 ani, cea mai eficienta metoda de eliminare o constituie flambarea sau chiar arderea stupului. Trebuie mentionat si faptul ca apicultorii ieseni nu au mai raportat prezenta bolii in judet de peste 25 ani.
Apicultorii ieseni care au suferit pierderi in urma contaminarii cu loca americana vor fi despagubiti incepand din aceasta saptamana. Boala a fost constatata in luna octombrie, in noua focare din judet, si au fost declarate afectate de loca aproximativ 500 de familii de albine. "Cei mai multi stupi au fost afectati la Schitu Duca, la un singur proprietar", a spus Mircea Susnea, seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Au raportat pierderi provocate de loca americana sapte apicultori din: Schitu Duca, Comarna, Trifesti, Barnova, Medeleni, Dobrovat si Tatarusi. Anche