Bank of Cyprus, sucursala locală a grupului care deţine 10% din Banca Transilvania, avea la sfârşitul lunii septembrie un sold al creditelor de 641 milioane de euro, în creştere cu 3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Soldul creditelor s-a majorat cu echivalentul a 10 milioane de euro numai pe parcursul trimestrului al treilea din 2011.
Banca şi-a majorat, în paralel, cu 34% stocul depozitelor atrase de la clienţi, până la 184 milioane de euro. Pentru o asemenea creştere net superioară mediei din piaţă Bank of Cyprus a fost nevoită să plătească dobânzi generoase şi la lei, şi la euro.
Bonificaţiile mari plătite la depozite au pus însă presiune pe veniturile din dobânzi ale băncii, care s-au redus cu 15% în perioada ianuarie-septembrie şi au ajuns la 16,9 mil. euro.
Scăderea veniturilor şi creşterea provizioanelor constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au diminuat profitul net al băncii, care a fost de 4,8 milioane de euro după primele nouă luni, cu 33% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Bank of Cyprus a constituit în primele trei trimestre provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante cu o valoare cumulată de 6,9 mil. euro, faţă de 6,3 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010. Numai în trimestrul al treilea provizioanele s-au ridicat la 2,5 mil. euro.
Banca avea la sfârşitul lunii septembrie o expunere de 11 milioane de euro pe titluri de stat româneşti.
Intrată pe piaţă în 2007, Bank of Cyprus a ajuns la 13 sucursale şi două agenţii. În 2009, ciprioţii au făcut o mişcare surpriză achiziţionând un pachet de aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania. La jumătatea acestui an Banca Transilvania a devenit a treia instituţie de credit locală după active. Iniţial intenţionau să-şi majoreze participaţia la 20%, dar apoi au renunţat. @