Ministrul Educaţiei este de părere că desfiinţarea şcolilor profesionale a fost făcută din interese financiare şi imobiliare, iar acest lucru a dăunat cu precădere învăţământului agricol.
Daniel Funeriu s-a întâlnit astăzi cu Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, şi au discutat despre reforma învăţământului agricol şi cea a cercetării agricole din perspectiva fondurilor de care România ar urma să beneficieze din 2014, în cadrul politici agrare comune a UE.
Interesul fabricilor de diplome
"Desfiinţarea şcolilor profesionale a fost făcută cu unicul scop de a duce cât mai mulţi tineri pe un drum care nu este al lor, bacalaureat şi universitate, pentru ca fabricile de diplome să aibă cât mai mulţi clienţi pe care să-i jupoaie de bani", a spus ministrul Educaţiei. El a precizat că, în multe situaţii, liceele agricole au fost lăsate în paragină din cauza intereselor imobiliare.
Bani pentru cercetare
"Modelul de şcoli profesionale pe care-l vom introduce începând cu anul şcolar 2012-2013 vizează exact umplerea acelor nevoi din domeniul agricol şi punerea în acord cu piaţa muncii", a mai spus Funeriu, precizând că vor creşte şi investiţiile în cercetarea agricolă. "Din 2014, fonduri europene substanţiale vor fi alocate cercetării agricole. Or, fără o clarificare instituţională, fără un peisaj instituţional sănătos în cercetarea agricolă din România, nu vom putea să fim parte la această aventură a cercetării europene".
Ministrul a mai spus că o serie de acte normative vor începe să-şi producă efectele începând din 2012. "Este vorba de certificarea institutelor de cercetare din România, proces similar clasificării universităţilor, finanţarea urmând a fi acordată pe bază de performanţă"