Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Ignat, când se spune că fiecare porc visează cuţitul, în judeţul nostru nu există niciun abator unde să fie sacrificate animalele din gospodăriile populaţiei.
De asemenea, dacă în anii trecuţi mai erau persoane autorizate pentru sacrificarea animalelor, nici acestea nu mai sunt înregistrate la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Giurgiu, precizează, pentru Adevărul, directorul executiv al DSVSA, Nae Dumitru.
Nici în ceea ce priveşte eventualele târguri de animale, judeţul nu excelează, la această dată purtându-se discuţii cu reprezentanţii primăriei Călugăreni pentru autorizarea, în această comună, a unui spaţiu în care să fie comercializate animale sau produse animaliere.
„Sacrificarea porcilor sau a altor animale din gospodăriile populaţiei se va face pe răspunderea fiecăruia, în condiţiile în care nu există abator sau persoană autorizată care să sacrifice animalele”, spune Nae Dumitru. De altfel, în condiţiile în care animalul va fi sacrificat în gospodăria proprie, ar fi indicat ca mostre de carne să fie aduse la analize, mai susţine directorul DSVSA.
Sacrificarea animalelor se va face conform regulilor de sacrificare prin asomare. „Anestezierea” se poate face fie mecanic, prin lovire, fie electric, cu un dispozitiv care se poziţionează în zona gâtului, cu două manete prin care trece un curent electric de amperaj mic.
Testarea trichineloscopică costă circa şapte lei, şi se realizează în maxim 15 minute, la circumscripţiile sanitar-veterinare de pe raza judeţului nostru.