Un sondaj al principalelor fonduri de hedging mondiale făcut de Aksia, o firmă independentă de consultanță și cercetare a fondurilor de hedgning, dezvăluie că 42% dintre managerii acestor fonduri consideră că Italia și Spania ar putea intra în incapacitate de plată sau vor trebui să-și restructureze datoriile.
Acest sondaj, desfășurat în ultimele săptămâni și care a inclus principalele 125 de fonduri de hedging care însumează active în valoare de aproximativ 800 de miliarde de dolari (mai mult de o treime dintre activele totale ale industriei fondurilor de hedging) arată, totodată că 60% dintre managerii acestor fonduri prognozează că Grecia va părăsi zona euro iar 65% cred că statele Uniunii Europene vor emite eurobonduri (obligațiuni comune), menționează site-ul de business www.institutionalassetmanager.co.uk.
94% dintre manageri cer mai multă susținere monetară din partea autorităților europene iar 80% cred că „Operațiunea Twist” a Rezervei Federale (banca centrală a Statelor Unite) nu va avea un impact asupra piețelor financiare. Sondajul subliniază că managerii fondurilor de hedging sunt mai pesimiști asupra creșterii PIB-ului chinez și global în 2012 decât prognozează Fondul Monetar Internațional.
Tot conform informațiilor din sondaj, Rezerva Federală și băncile centrale ale piețelor emergente primesc un calificativ „B” (mediu) asupra felului în care au gestionat criza financiară, în timp ce liderii Statelor Unite și cei ai Uniunii Europene primesc calificative foarte slabe. Majoritatea managerilor fondurilor de hedging consideră că noile reglementări financiare sunt „irelevante” pentru strategiile lor în timp ce 21% consideră că acestea vor fi utile și nu le vor afecta strategiile de investiţii.
Managerii fondurilor de hedging se așteaptă, de asemenea, ca piețele să rămână într-o evoluție liniară, relativ stabilă, conduse de factor