Ideea franco-germană este fezabilă, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Este vorba despre o modificare a unui articol din Tratatul comunitar care stipuleaza că deciziile privind fiscalitatea în UE se iau prin unanimitate. Ideea franco-germana este ca această regulă să fie schimbată astfel încât să se renunţe la unanimitate şi fiscalitatea să devină într-o bună zi omogenă în toate statele UE.
Mai multă integrare economică prin urmare care să treacă printr-o armonie fiscală. Modificarea acestui articol va stârni însă mai mult ca sigur supărarea Irlandei, care are o fiscalitate extrem de lejeră pentru IMM-uri şi chiar nulă pe alocuri. În acest fel Irlanda a atras mult capital extern în ultimii 30 de ani.
Atunci Irlanda ar spune : "staţi că mie nu-mi convine". "Ba da" i se va răspunde, fiindca în acelaşi timp modificăm şi anexa Tratatului european care stabileşte ponderea de voturi a fiecarui stat în luarea deciziilor europene. În felul ăsta, Irlanda va avea un cuvânt mai greu de spus, ba chiar poate bloca decizii. În acest fel se spera ca Irlanda sa primeasca modificarea.
Deci se va modifica articolul privind fiscalitatea si anexa care stipuleaza numarul de voturi de care dispune fiecare stat membru per total.
Modalitatea de a ajunge la aceste modificari poate fi fie prin simpla şi rapida decizie a sefilor de stat si de guverne reuniti in summit, care summit este si el un element de drept comunitar ca atare, fie prin re-ratificare parlamentară în toate statele membre, ceea ce este riscant şi durează extrem de mult.
Ideea franco-germană este fezabilă, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Este vorba despre o modificare a unui articol din Tratatul comunitar care stipuleaza că deciziile privind fiscalitatea în UE se iau prin unanimitate. Ideea franco-germana este ca această regulă să fi