De zece ani, militarii români participă, alături de aliaţii NATO, la combaterea terorismului global într-unul din cele mai periculoase state din lume: Afganistan. Ambasadorul Statelor Unite la Kabul, Ryan Crocker, a ţinut să îşi exprime „imensul respect" faţă de rolul jucat de cei peste 1.900 de soldaţi români în acest conflict.
România liberă: Excelenţă, de ce părăsim Afganistanul acum, după 10 ani? Mişcarea talibană este mai puternică, Al-Qaeda a fost lovită dar nu eliminată, iar Pakistanul e la un pas de haos.
Ryan Crocker: Nu abandonăm Afganistanul în 2014. Avem o istorie în această regiune, iar această regiune are propria variantă asupra respectivei istorii. Ideea centrală este aceea că poporul afgan consideră că l-am abandonat în 1990, după înfrângerea sovieticilor. Am plătit preţul şi am învăţat din acea greşeală, pentru că acea situaţie a permis avântul mişcării talibane, ceea ce a făcut posibile evenimentele de la 11 septembrie. Am lăsat Pakistanului o situaţie în dezordine la graniţă, pentru că am plecat şi în plus i‑am impus sancţiuni.
Aşadar, încercarea de a compensa posibilele pierderi se datorează lipsei totale de încredere că angajamentul nostru este unul pe termen lung. Este un război lung, noi trebuie să ne luăm un angajament pe termen lung şi facem exact acest lucru. Negociem un parteneriat strategic cu poporul afgan. Acesta este un semnal pentru Afganistan şi pentru Pakistan că în 2014 nu vom pleca, lăsând totul în urmă, ci vom păstra o relaţie nu doar cu Afganistanul, ci cu întreaga regiune. Acest lucru este important. Este necesar să-i asigurăm pe prietenii noştri că îi vom susţine. Trebuie să le demonstrăm clar adversarilor noştri că nu lăsăm totul în urmă şi plecăm.
RL: Ce reuşite s-au înregistrat în stabilizarea situaţiei din Afganistan, care să dea administraţiei Obama motive să înceapă retragerea trupelor la s