Andrei Dósa, Când va veni ceea ce este desăvârşit, Bucureşti, EdituraTracus Arte, 2011, 100 p.
Matei Hutopila, copci, Bucureşti, Casa de Editură Max Blecher, 2011 68 p
Crista Bilciu, Poema desnuda, Bucureşti, Cartea Românească, 2011 108 p.
George Nechita, Părţi juvenile, întinse, Bucureşti, Editura Pandora M., 2011, 76 p.
...numai în poezie, lansate pe parcursul recent încheiatei ediţii a Gaudeamusului.
Prima carte a unui poet este, prin tradiţie, şi cea mai periculoasă. De aceea, criticii cu instinct de conservare se şi feresc de ele, preferând de cele mai multe ori să scrie despre consacraţi. Mai buni sau mai răi, dar consacraţi. (Aceştia reprezentând, în tot cazul, valori mai sigure. În judecarea lor se poate greşi. Supralicitând sau, dimpotrivă, subevaluând. Dar, de gafat, nu se prea poate gafa.) Cronica literară e, până la urmă, o chestiune de selecţie. Vulgata e următoarea: din cincizeci şi două de săptămâni, câte are un an, nici una nu trebuie risipită. Cu alte cuvinte, din cincizeci şi două de cronici, nici uneia nu-i este îngăduit să fie susceptibilă.
Dar de ce atâta prudenţă, în definitiv?
Când, cu mai puţin de un deceniu în urmă, comentatorii en titre, de la România literară şi nu numai, au salutat apariţia unei noi generaţii poetice, şi-au asumat, fără doar şi poate, un risc. Pe cât se poate constata, previziunile nu li s-au infirmat.
Acum, după o perioadă de acalmie în materie de debuturi (acalmie tulburată doar accidental), simt nevoia să întâmpin, eu însumi, apariţia câtorva poeţi aflaţi la primul lor volum.
Cel dintâi e braşoveanul Andrei Dósa (n. 1985), al cărui debut, intitulat Când va veni ceea ce este desăvârşit, este realmente extraordinar. În mod evident, Dósa n-a apărut de nicăieri. S-a format în preajma unor liberali ai poeziei, ca Alexandru Muşina ş