Joe Berardino, fost CEO la Alvarez & Marshall, companie specializată în servicii de management şi ex preşedinte al firmei de contabilitate Arthur Andersen - care s-a ocupat de compania Enron, înainte să intre în faliment, a declarat postului CNBC că există un număr semnificativ de asemănări între criza financiară din Europa şi căderea firmei Enron din 2001.
„ Dacă ne uităm la povestea companiei Enron, vedem că a fost o companie cu o structură foarte bine consolidată, ce a devenit un intermediar financiar cu foarte mare succes şi cu o susţinere solidă din partea finanţatorilor. Doar că, până la urmă am descoperit că împrumuturile bancare sunt bune pentru dezvoltarea companiei doar atâta timp cât nu sunt exagerate, altfel devin dăunătoare.”, a declarat Berardino.
Enron a împlinit azi 10 ani de la faliment. Scandalul care a înconjurat firma care se ocupa de tranzacţiile cu energie l-a determinat pe Bernardino să demisioneze de la conducerea Arthur Andersen. Întrebat dacă s-a învăţat ceva din falimetul Enron, Berardino a spus: „ Încă mai învăţăm”, făcând astfel trimitere la criza datoriilor europene, care afectează zona euro.
„ Enron s-a confruntat cu o criza de lichidităţi şi cu probleme extrem de asemănătoare cu cele prin care trece acum Europa: împrumuturi nesustenabile, lipsa de cash sau pierderea încrederii investitorilor”, a continuat Berardino.
Calea Lăcomiei
E uşor să aruncăm vina pe “lăcomia” celor ce lucrează în industria serviciilor financiare, o “activitate” care produce de fapt bunuri intangibile. Problema este însă cu totul alta, sugerează fostul CEO al Alvarez&Marshall.
„Cred că ceea ce ne-a adus în situaţia asta este faptul trăim într-o economie bazată pe servicii, şi nu pe producţia de bunuri ca până în urmă cu câteva zeci de ani. Acum se vând bucăţi de hârtie şi atunci când vinzi bucăţi de