Parlamentul European a aprobat creşterea temporară a contribuţiei UE de la 85% la 95% pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE) pentru România şi alte cinci ţări din UE - Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda. Finanţarea se face în baza unei cereri, care să prezinte argumentat de ce este nevoie ca ea să fie aplicată.
După ce a fost aprobată de Parlamentul European, măsura va fi votată în Consiliul Uniunii Europene pe 6-7 decembrie.
Potrivit calculelor Comisiei, sumele suplimentare ce vor fi primite astfel de România sunt de aproximativ 800 mil. euro. Însă oficialii de la Bucureşti cred că România va putea obţine doar 160-170 mil. euro.
Decizia Comisiei Europene de a reduce cofinanţarea obligatorie a României pentru proiecte UE de la 15% la 5% va deveni efectivă din prima parte a anului viitor.
Bruxellesul va cere programe clare cărora să le fie aplicat noul procedeu întrucât nu sunt prevăzute suplimentări de sume din partea Comisiei, ci realocări de fonduri în cadrul celor deja admise.
Aşadar, pentru un volum de 30 mld. euro (pentru că planul se aplică atât fondurilor structurale, cât şi celor destinate agriculturii) se pot desemna proiecte care să beneficieze de noile norme, ceea ce înseamnă că statul sau companiile româneşti nu vor mai aduce de acasă 15% din valoarea unui proiect, ci doar 5%, restul de 95% fiind completat de Uniunea Europeană.
Măsura a fost contestată iniţial însă de statele bogate ale Uniunii care au argumentat că reducerea confinanţării în această manieră practic oferă bani "gratis" celor care depun proiecte pe bani europeni.
Reducerea cofinanţării urmează să fie aplicată celor aproximativ 5.000 de contracte pe fonduri europene care se află în prezent în derulare în România. Valoarea acestor c