A apărut dicţionarul personalităţilor care au absolvit Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, intitulat “Liceeni… odinioară”. Autorii, “absolvenţi vechi” ai aceleiaşi instituţii de învăţământ, au adunat, într-un volum, parcursurile vieţilor a 190 de absolvenţi, deveniţi celebri, în timp. Volumul a fost lansat vineri la orele 18.00, la Galeria de Artă din Alba Iulia.
Prezentarea a început cu un scurt istoric al liceului, apărut după Marea Unire din 1918, în ianuarie 1919. Pe atunci, liceul se numea “Mihai Viteazul” şi a păstrat acest nume până în 1948. Autorii şi alţi absolvenţi ai acestui liceu au păstrat o amintire vie a vremurilor în care “îşi toceau coatele pe băncile liceului” şi au povestit auditoriului prezent întâmplări din acea perioadă.
Dincolo de munca minuţioasă şi solicitantă pe care o necesită punerea la un loc a unui astfel de volum şi de datoria morală cu care autorii şi-au argumentat strădania, aceştia şi-au exprimat bucuria că, dintre personalităţile prezentate în volum, majoritatea au devenit dascăli, medici, artişti plastici, muzicieni, oameni de cultură sau de ştiinţă, oameni politici sau preoţi.
Dicţionarul cuprinde personalităţi de la cele mai vechi (Avram Răşinaru, absolvent din prima promoţie a Liceului “Mihai Viteazu”, devenit un multiubit profesor de chimie), la cele tinere şi foarte tinere (Tudor Drâmbărean, absolvent al promoţiei 2004 al Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, acum consilier europarlamentar la Parlamentul European la Bruxelles sau Alin Ignat, absolvent al promoţiei 2006 a aceluiaşi liceu, interpret de muzică).
O parte substanţială dintre personalităţile enumerate în volum îşi desfăşoară activitatea în oraşul Alba Iulia: directorul Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Valeriu Cerbu, pictorul Traian Mârza, inspectorul general adjunct la IŞJ Alba, Rodica Andronesc