Dozele de vaccin antigripal s-au epuizat complet în această săpătămână în judeţul Cluj. 6400 de doze au fost folosite pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă a persoanelor instituţionalizate în mod special.
„Vaccinurile au fost distribuite persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni, copiilor din centrele de plasament, femeilor gravid şi copiilor cu boli cornice de tip astm, bronşită, boli cardiovasculare sau orice tip de boală care le afectează respiraţia", a precizat Mihai Moisescu, directorul Compartimentului Epidemiologie al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Cluj. Acest compartiment aşteaptă acum a doua tranşă de vaccinuri antigripale de la Ministerul Sănătăţii, care va fi de cel puţin 3 ori mai mare decât numărul de doze de vaccin primate la începutul sezonului. "Depinde foarte mult de procentul de doze pe care ni-l va repartiza Ministerul de resort, iar ei fac aprecierea în funcţie de numărul de solicitări pe care noi le-am raportat. Sunt foarte multe solicitări, de ordinul miilor, aşa că în momentul în care primim vaccinurile el epuizăm într-o săptămână", a mai precizat Mihai Moisescu, directorul Compartimentului Epidemiologie al ASP Cluj.
„Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minim 6 luni, ceea ce acoperă sezonul rece octombrie-martie. Dar dacă vaccinarea nu s-a făcut toamna, se poate face şi la începutul unei epidemii de gripă. Este bine să ştiţi că virusul gripal se găseşte într-o mare varietate de tipuri şi are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce înseamnă că, chiar dacă v-aţi vaccinat este posibil să contactaţi o infecţie cu alt tip de virus însă veţi face o forma mult mai uşoara de boală dacă sunteţi vaccinaţi", a precizat Anca Bălan, medic de familie. Vaccinarea activă este o metodă de profilaxie împotriva bolilor infecţioase.