În anii ‘50, Robert Kinsey, primul om de știinţă care a studiat sexualitatea umană în amănunt, compara orgasmul cu „un crescendo, urmat de apogeu și de liniștea deplină, concert dat de o orchestră de emoţii umane, fiind ca o explozie“. Această definiţie a fost simplificată la „ceva ce e nemaipomenit“.
Orgasmul, supranumit „Marele O", este explozia de plăcere la care râvnesc femei şi bărbaţi din întreaga lume. El se face „vinovat" de zâmbetele misterioase şi buna dispoziţie a femeilor în ziua de după o noapte de satisfacţie, dar şi de siguranţa şi încrederea afişată de bărbaţi satisfăcuţi pe deplin.
Nu putem vorbi de sexualitate fără prefixul „psiho", deoarece în această ecuaţie creierul este organul care are rolul principal, susţin experţii. „Se spune că felul cum obişnuim să mâncăm dezvăluie despre noi felul în care facem dragoste - înghiţim aproape nemestecat, ori savurăm fiecare înghiţitură, plescăim ori mâncăm tacticos, ne uităm la televizor în timp ce mâncăm ori suntem cu totul acolo şi facem ritualul mesei", afirmă psihologul Elena Cozma.
Totuşi, percepţiile celor două sexe despre orgasm sunt cât se poate de diferite. Astfel, nu mai puţin de 85% din americanii participanţi la un studiu au declarat că ultima femeie cu care au întreţinut relaţii intime a atins climaxul.
Cu toate acestea, când partenerele respective au fost întrebate, doar 64% au confirmat că, într-adevăr, au ajuns pe culmile plăcerii, după cum au arătat datele publicate în „Studiul naţional privind sănătatea şi comportamentul sexual". Prin urmare, o femeie din cinci a avut o experienţă sexuală nesatisfăcătoare, iar partenerul său habar n-a avut.
InsatisfacŢia la românce
De asemenea, aproape două treimi dintre românce (64%) sunt nemulţumite de viaţa lor sexuală, relevă un studiu realizat de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România