Băncile europene se vor putea împrumuta în dolari în cantităţi nelimitate, însă bugetele de stat încă mai caută soluţii de finanţare.
Fierberea de pe pieţele financiare s-a liniştit, temporar, după ce principalele bănci centrale ale lumii au căzut de acord să furnizeze lichiditate nelimitată pentru băncile comerciale. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Canadei au anunţat că vor lua măsuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial.
Concret însă, doar Fed furnizează lichidităţi nete în sistem, după ce Banca Centrală Europeană a refuzat să tipărească bani pentru a monetiza datoriile suverane şi pentru a întări bilanţurile băncilor. Excesul de lichiditate în dolari este de natură să întărească euro şi să ajute la creşterea tuturor burselor. Banii ajută la salvarea băncilor europene, de a căror sănătate depinde inclusiv stabilitatea economiei americane, însă efectul pozitiv asupra datoriilor de stat este indirect şi foarte limitat. În continuare, Europa va trebui să găsească o soluţie pentru a limita escaladarea costurilor finanţării, iar summitul din 9 decembrie este considerat decisiv în acest sens.
Orice, dar să nu tipărim
Totuşi, Germania continuă să se opună măsurilor despre care consideră că ar echivala cu socializarea pagubelor şi presează pentru schimbări de natură politică. Liderii coaliţiei care susţine guvernul condus de cancelarul Angela Merkel au stabilit, joi, că opoziţia Germaniei la propunerea de introducere de obligaţiuni comune pentru zona euro nu este negociabilă, a declarat ministrul Economiei, Philipp Roesler, citat de Reuters. „Nu suntem pregătiţi să primim schimbări ale tratatului UE în schimbul unor măsuri pe care le vor alte state europene, precum obligaţiuni ale zonei euro.