În Statele Unite, Marea Britanie și Portugalia, unele bănci europene importante au schimbat încadrarea juridică ale băncilor deţinute în plan local, şi au modificat liniile de afaceri și active între filiale, pentru a încerca să evite noile reglementări și supravegherea impuse de autorităţile locale, potrivit unor surse neoficiale și a dezvăluirilor unora dintre bănci, preluate de publicația de business, „Wall Street Journal”.
Băncile europene își restructurează filialele din afara țărilor mamă pentru a reduce impactul noilor reglementări, care au fost adoptate drept răspuns la criza datoriilor suverane.
Ultimul caz s-a petrecut în Portugalia, săptămâna aceasta. Deutsche Bank AG și-a transformat reprezentanța din acea țară dintr-o filială independentă într-o sucursală subordonată companiei mamă. Această schimbare face ca operațiunile băncii germane în Portugalia să nu mai cadă sub incidența noilor reglementări pe care guvernul portughez le-a impus în urma salvării financiare a țării de la începutul acestui an.
În Marea Britanie, un număr de bănci europene importante, incluzând banca franceză BNP Paribas SA, au transferat activele între entități legale diferite, unul din motive fiind reducerea domeniilor de activitate care cad sub incidența reglementărilor agresive britanice, conform persoanelor familiare cu acest lucru.
Nume mari din sectorul bancar global îşi refac strategiile
Aceste manevre urmează exemplul altor bănci europene importante, inclusiv Deutsche Bank și Barclays PLC, care au modificat structurile reprezentanțelor ăîn Statele Unite pentru a evita reformele generale financiare prevăzute în legea Dodd-Frank.
Oficial, băncile declară că aceste schimbări sunt destinate îmbunătățirii eficienței și că niciuna nu încalcă legislația țărilor gazdă. Dar, cu toate acestea, intenționat sau nu, adevărul este că