- Director Stiintific al Parcului National Retezat si Presedinte al WWF Romania -
In Tara Surzilor
- Depozitiile publice ale printului Charles, mostenitorul casei regale britanice, legate de frumusetea naturii din Romania, au facut valva in mass-media internationala, prin radicalitatea si entuziasmul lor. Se justifica acest elogiu adus padurilor noastre? Este, intr-adevar, Transilvania un paradis natural?
- Avem o bogatie naturala inestimabila, un adevar pe care incercam sa-l spunem si noi, de ani de zile. Ma refer la cei care lucreaza in domeniul conservarii naturii, la ONG-uri sau oameni legati prin munca lor de natura. De ani de zile spunem si noi ceea ce spune Printul Charles. De exemplu, Asociatia de Ecoturism incearca de aproape opt ani sa convinga Ministerul Turismului ca la noi, valoarea peisagistica nu se reduce la malul marii si la partia de schi de la Predeal, ci avem si alte valori, care nu sunt puse in lumina. De ani de zile atragem atentia asupra adevaratelor comori din tara noastra, dar din pacate nu ne-a auzit nimeni si nu s-a conceput o strategie coerenta pentru a le pune in valoare. Iata de ce o interventie publica a printului Charles sau a altor personalitati care vin si descopera frumusetea naturala a Romaniei este foarte bine venita, pentru ca altfel se pare ca urechile politicienilor romani nu se deschid. Toate sutele de proiecte facute la nivel national de catre iubitorii naturii, toate strigatele noastre, de multe ori disperate, pentru a se salva locuri minunate, nu au fost auzite pana acum. Speram ca dupa declaratiile printului Charles, reactia autoritatilor romanesti sa fie la fel de prompta si la ceea ce spunem noi.
- Din pacate, ceea ce inseamna pentru unii frumuseti naturale, pentru altii inseamna mijloc de trai. Multi proprietari romani de paduri refuza sa traiasca in saracie, doar de dragul d