O organizaţie de disidenţi iranieni - refugiată în tabăra Ashraf, din Irak, şi aflată, din 1997, pe lista de terorism a SUA - caută scăpare în UE din calea unui atac pe care îl reclamă ca fiind instrumentat de regimul lui Ahmadinejad. Sursa: AP
Gruparea Mojahadin-e-Khalq (Mujahedinii Poporului Iranian - MEK) cere SUA să o scoată de pe lista de organizaţii teroriste a Departamentului de Stat. Se află acolo, încă din 1997, cu menţiunea că, printre altele, ar fi atacat americani în Teheranul anilor '70, când a sprijinit înlăturarea Şahului, şi că ar fi fost folosită de Saddam Hussein pentru a ucide kurzi şi şiiţi, în 1991.
Saddam a fost un colaborator apropiat al MEK. Le-a oferit, încă din anii '80, refugiu în tabere pe teritoriul Irakului, le-a permis înarmarea şi să lucreze, de peste graniţă, la slăbirea regimului din Iran – al cărui principal opozant MEK a devenit în anii 80, după preluarea puterii de către Ayatollahul Khomeini.
Prietenii lui Saddam
Aşa au ajuns adepţii MEK să trăiască în tabere cum e Ashraf – un mini-orăşel la 60 de kilometri nord de Bagdad. Prin sprijinul lui Saddam Hussein, care a găsit în regimul de la Teheran un duşman comun, în anii '80. Locuitorii de azi din tabăra Ashraf, declarându-se disidenţi iranieni, au renunţat la arme abia în 2003, după venirea trupelor americane peste Irak.
Din 2009, trupele americane, care au oferit protecţie asupra zonei şi au investigat individual pentru legături cu eventuale acte teoriste fiecare iranian din tabără, au lăsat tabăra sub paza trupelor irakiene. De atunci, reclamă MEK, guvernul de la Bagdad, sub conducerea premierului Nouri Maliki, apropiat de Teheran, a lansat două atacuri violente asupra taberei Ashraf (ultimul pe 8 aprilie 2011) şi a instalat megafoane care "latră", zilnic, insulte la adresa locuitorilor. Guvernul irakian a declarat c