Deasupra colinei care domină Waterloo, leul care îl simbolizează pe împăratul Napoleon, pare a domina întreaga lume. Statuia este construită pentru a reda spiritul de cuceritor al împăratului, care a plutit deasupra Europei vreme de 15 ani. Treptele care duc spre vârful colinei par a urca spre infinit, acolo unde măreţia este veşnică.
După fiecare treaptă urcată simţi că îţi cresc puterile şi că pari tu însuţi mai măreţ. În vârful colinei impresia este că eşti la fel de puternic şi grandios precum Napoleon. Acesta este şi rostul amplasării statuii cu leul care domină lumea atât de sus, aproape de cer: să te transforme pentru câteva clipe într-un cuceritor al lumii. La poalele colinei se află valea largă în care a avut loc încleştarea sângeroasă dintre cele două armate, cea franceză condusă de Napoleon şi cea engleză condusă de ducele de Wellington. Locul unde măreţia şi gloria s-au transformat în cioburi. Fără să vrei, îţi dai seama că aşa trece gloria lumii. Care niciodată nu este eternă.
La drum prin inima Europei
La Arad, dimineaţa este neagră şi friguroasă. Autocarul pentru Bruxelles întârzie, obligându-mă să suport vântul tăios care mătură piaţa gării. Într-un târziu, ca o pasăre mare şi albă, autocarul sparge întunericul nopţii şi opreşte la marginea trotuarului. Gălăgia din interior este insuportabilă. Ca la orice început de drum lung, oamenii sunt veseli şi se bucură fără niciun motiv. Sunt amestecate bancuri, glume şi frânturi de cântece, toate având drept scop crearea unei bune dispoziţii generale. La Nădlac, un inspector tânăr îmbrăcat în uniforma poliţiei de frontieră controlează cărţile de indentitate. Demersul este sumar şi lipsit de intenţia de a găsi ceva în neregulă. Trecere frontierei nu mai reprezintă o problemă care să te pună pe gânduri, ci doar o formalitate fără nicio importanţă. Intrăm intr-o Ungarie necunoscută, acoperit