Localnicii prietenoşi încearcă să-i facă pe turişti să uite de trecutul sângeros al acestui stat. Când auzi „Cambodgia“, e greu să nu te gândeşti, în primul rând, la genocidul khmerilor roşii, la dictatura lui Pol Pot sau la terenurile minate.
Dacă ajungi însă acolo, vizitând ansamblul templelor de la Angkor, vei descoperi o lume pe care ar fi fost păcat să nu o vezi cu ochii tăi. Această ţară din sud-estul Asiei a rămas parcă agăţată de un trecut care s-a dovedit de multe ori măreţ şi de şi mai multe ori sângeros pentru acest ţinut cu climă tropicală şi cu oameni surprinzător de calzi şi de prietenoşi.
Cambodgia şi-a găsit însă un loc aparte pe harta lumii în primul rând prin ansamblul arhitectural religios de la Angkor şi prin peisajele superbe de pe cursul superior al Mekongului sau prin cele de pe coasta scăldată de Marea Chinei de Sud.
Pe urmele Angelinei Jolie
Trebuie s-o recunoaştem onest, în condiţiile în care sunt atâtea destinaţii frumoase în lumea asta, Cambodgia nu pare chiar o primă alegere. Înainte s-o vizitez, ştiam despre această ţară că fusese, în anii '90, un loc în care Lady Diana protestase împotriva minelor antipersonal. Şi, ceva mai recent, că faimoasa Angelina Jolie filmase „Lara Croft: Tomb Raider" printre ruinele templului Angkor Wat, după care adoptase un copil. Şi mai ştiam doar că voiam să văd faimoasele temple din jungla cambodgiană, iar în rest, nu prea aveam niciun fel de aşteptări!
Când am aterizat la Phnom Penh, mi-am dat seama că, în ciuda aglomeraţiei, a prafului, a tuk-tuk-urilor (un fel de ricşe motorizate) şi a maimuţelor omniprezente, capitala Cambodgiei este - ca, de fapt, întreaga ţară - un oraş al contrastelor, cu case cu arhitectură colonială frumoasă, alături de altele părăginite. Numele oraşului provine de la legenda întemeierii sale, conform căreia, în anul 1373, pe malul Mekongului s-a const