Preşedintele Birmaniei, Thein Sein, a promulgat o lege care le va permite birmanezilor să protesteze paşnic. Legea este prima de acest gen din ultimii 50 de ani, timp în care Birmania a fost condusă de o juntă militară dictatorială, informează BBC.
Noua lege le impune celor care doresc să protesteze să obţină autorizaţie cu cel puţin cinci zile înaintea demonstraţiei. Anterior, toate protestele, de orice tip, erau interzise în Birmania. Legea este cea mai recentă dintr-o serie de reforme implementate de guvernul ţării, care este la putere din 2010, când junta militară i-a predat puterea.
În acest timp, guvernul a încheiat un armistiţiu cu grupul etnic armat, Armata Sudică de Stat Shan. Acordul a fost semnat vineri în statul estic Shan, informaţie confirmată de grupul civic Myanmar Egress.
Tratativele de pace cu grupurile etnice armate din Birmania au reprezentat una dintre condiţiile impuse de Occident în vederea eliminării sancţiunilor impuse acestei ţări. Atât legea care permite demonstraţiile, cât şi încheierea armistiţiului, vin în contextul vizitei secretarului de stat american, Hillary Clinton, în Birmania.
Clinton s-a întâlnit, în cursul zilei de vineri, cu militanta pentru drepturile birmanilor Aung San Suu Kyi, căreia i-a fost acordat premiul Nobel pentru Pace. Cele două au declarat că Birmania "poate să intre pe drumul democraţiei".
Aung San Suu Kyi a primit cu bucurie şi legea care permite partidului său să candideze la următoarele alegeri, însă ea a declarat că e nevoie să se facă mult mai multe. Ea a cerut eliberarea prizonierilor politici ca reformă spre democratizarea ţării.
Hillary Clinton este cel mai important oficial american care a vizitat Birmania în ultimii 50 de ani. Guvernul birman continuă să ţină închişi sute de prizonieri politici, iar ţara este încă afectată de conflictele etnice.
SUA menţine sancţiu