Jacques Delors, unul dintre cei care au pus bazele ideii de monedă unică în Europa, susţine că optimismul mult prea mare a făcut inevitabilă actuala criză a datoriilor, informează news.com.
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, în perioada 1985 - 1995, îi acuză, de asemenea, într-un interviu acordat celor de la Daily Telegraph, pe actualii lideri europeni de amplificarea crizei din zona euro prin faptul că ei au acţionat "prea puţin, prea târziu".
El este de părere că actuala criză a datoriilor este efectul "unui defect de punere în practică" a politicienilor în timpul primilor ani ai monedei unice, şi în special, a refuzului lor de a recunoaşte pericolul economiilor neechilibrate ale unora dintre statele membre ale zonei euro.
"Trebuie cu toţii să îşi examineze consecinţele", spune fostul preşedinte al Comisiei Europene, în vârstă de 86 de ani.
"Miniştrii de finanţe nu au vrut să vadă nimic ce nu era agreabil şi cu care ar fi fost forţaţi să se confrunte", a mai adăugat el.
Controlul monetar german şi lipsa unei viziuni clare pentru celelalte state ale zonei euro, responsabile pentru criza datoriilor
Delors, care a avut un rol cheie în implementrea monedei euro din 1999, a mai declarat şi că Germania este cel mai mare obstacol care stă în faţa găsirii unei soluţii pentru stoparea crizei datoriilor.
După părerea sa, "combinaţia dintre încăpăţânarea ideii germane de control monetar şi absenţa unei viziuni clare pentru toate celelalte state" este responsabilă pentru situaţia din prezent.
Liderii germani au refuzat să le permită reprezentanţilor Băncii Centrale Europene (BCE) să cumpere titluri de stat ale unor state aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, temându-se de creşterea inflaţiei.
Delors a mai spus în cadrul aceluiaşi interviu că este de acord cu politicienii şi economiştii "anglo-saxoni