În tot mai multe zone ale lumii se face vorbire despre „crislam“, definită drept „credinţa comună de a da şi a primi, de a învăţa şi de a fi învăţat“. Practic, este vorba de o comuniune a creștinismului și a islamismului sub aceeași biserică.
Tot mai multe cercuri ecleziastice sunt ingrijorate in legatura cu eforturile recente ale unor biserici protestante in directia reconcilierii ecumenice intre crestinism si islam.
Potrivit unui text de pe blogul The Last Crusade, Biserica Presbiteriana Memorial Drive din Houston, alaturi de alte congregatii din Atlanta, Seattle si Detroit au inceput sa tina predici si slujbe de duminica despre Mohammed, fondatorul religiei islamice, considerat profet de catre musulmani, iar Coranul a inceput sa apara in strane, alaturi de Biblie.
Partizanii noii miscari, care a fost botezata “Crislam”, sustin ca oamenii de religie crestina nu-si pot iubi semenii, fara sa fie in relatii mai stranse cu ei. În Statele Unite, la sfârșitul lui ianuarie, două biserici diferite – Biserica Episcopală a Înălţării şi Lacul Avenue Biserica Baptista - au promovat în slujbele oficiate aceste idei.
Subiectul se pare că este discutat în cele mai înalte cercuri mondiale, crislamul fiind considerat o soluție care ar putea pune capat conflictelor dintre cele două civilizații. Legătura dintre cele două lumi este Fecioara Maria – Miriam (mama lui Allah). Acest punct comun ar putea fi „cheia“ care ar putea deschide ușile celor două religii de cei care încearcă realizarea unei astfel de comuniuni.
În acest context, în data de 26 decembrie 2010, la Brașov și-au făcut apariția, la ceremonia depunerii moaștelor Sfântului Gheorghe, la Biserica „Sfânta Treime“ din Șcheii Brașovului, șapte Mari Meștri care aparțin celor mai influente loje masonice ale lumii.
Chestiunea a fost remarcată și în cartea „Europa cu capul în stele și trupul însân