Cea mai mare staţiune montană din Bulgaria îi atrage ca un magnet pe turiştii pasionaţi de sporturi de iarnă. Atuurile vecinilor de la sud sunt preţurile deosebit de avantajoase şi serviciile de multe stele.
Ca şi maidanezii, Bulgaria îi împarte pe români în două cete: pătimaşi şi nepăsători. Din prima categorie fac parte persoanele care şi-au rezervat deja pentru câţiva ani sejururi în staţiunile montane sau pe litoralul vecinilor din sud, iar în a doua intră aceia care nu şi-ar petrece vacanţele acolo, pur şi simplu.
Job sezonier pentru tinerii bănăţeni: instructor de schi pe pârtiile din Austria, pentru 1.000 de euro pe lună
Cum vine frigul, deşi nu este neapărat să fie acesta motivul, bulgarii - prin bulgari înţelegând inclusiv investitorii străini din această ţară - schimbă strategia de marketing şi îi cheamă pe turişti la mare altitudine, la schi, la spa, în creierul munţilor. Căci au şi ei munţii lor, Pirin, Rila şi Rodopi, la fel de frumoşi ca ai noştri Carpaţi. Au şi staţiuni, incomparabil mai bine dezvoltate decât cele româneşti din punct de vedere al serviciilor şi mai îngăduitoare cu nota de plată pentru distracţie. Una dintre ele este Bansko, cea mai mare staţiune montană din Bulgaria, perla munţilor Pirin. Doi dintre seniorii oraşului Bansko, la o şuetă Foto: FLORIN MARIN
Baţi drumul, dar nu degeaba
Cu maşina e greu de ajuns la Bansko şi e urât. Din Bucureşti, cea mai folosită variantă este pe la Giurgiu-Ruse, pe E70, apoi pe E83, prin câmpurile Bulgariei. Drumul e lung, aproape 540 de kilometri, şi n-are niciun farmec. De fapt, e doar un drum. Vine iarna şi miroase peste tot a fum, căci cei mai mulţi bulgari fac focul cu lemne.
E o plictiseală îngrozitoare să conduci timp de 10-11 ore sau să stai pe bancheta din spate a maşinii şi să priveşti, sfârşit de noiembrie fiind, pământurile triste ale bulgarilor. Su