In urma cu trei ani, judecatorul Cristi Danilet era cercetat pentru ca indraznea sa vorbeasca despre coruptia in justitie. Anul trecut, 413 judecatori si procurori semnau "Petitia pentru Demnitate si Integritate". Acum ea s-a transformat intr-un proiect concret de eradicare a coruptiei din sistemul judiciar.
Acest proiect urmareste recuperarea integritatii justitiei si recastigarea increderii oamenilor si a fost aprobat de CSM in urma cu cateva zile.
Contactat de Ziare.com, initiatorul lui, judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a explicat cum se poate autocurata sistemul judiciar de magistratii care il dezonoreaza si ce sanse da acestui proiect lansat in premiera in Romania.
"Un magistrat trebuie sa isi indeplineasca functia in mod corect indiferent de nivelul salariului. Cinstea nu poate fi cumparata", este premisa de la care pleaca judecatorul care in 2007 a fost dat de 44 de judecatori si 33 de grefieri pe mana CSM-ului de atunci pentru "declaratii defaimatoare la adresa justitiei".
2009: Judecatorul Cristi Danilet a scapat de judecata CSM
Cum definiti dumneavoastra "integritatea in justitie"? Dar "increderea in justitie"? La ce nivel sunt ele in acest moment si cum au evoluat in ultimii ani? Care este relatia dintre acestea si notiunea de profesionalism in domeniul in care activati?
"Integritatea" inseamna ceva complet, intact, fara defecte. Cand vorbim de "integritatea in justitie" ne referim la onestitatea personalului, la incoruptibilitate, incepand de la arhivarii care manipuleaza dosare si grefierii care intocmesc acte de procedura, pana la politistii care fac primele cercetari, procurorii care le verifica activitatea, avocatii care acorda sfaturi juridice si judecatorii care dau solutii in cauze.
Toti acestia fac parte din sistemul de ju