Construită în anii ’30 de tatăl regretatului diplomat Alexandru Paleologu, casa în care locuieşte azi fiul acestuia din urmă, Theodor, spune poveşti despre bun-gust şi despre telefoanele din bibliotecă. Cu ochii la placa pe care scrie „Aici a locuit Alexandru Paleologu“ şi cu degetul pe soneria care nu se aude de afară, am aşteptat să intrăm în casa-bloc de pe Strada Armenească.
Intuiam cam ce-am putea găsi înăuntru: decor de altădată, piese de colecţie transmise din tată-n fiu şi mai ales un parfum nediluat de casă boierească. Din spatele uşii la care altădată se iţeau servitorii, a apărut Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru (Alecu) Paleologu şi nepotul lui Mihail Paleologu, acesta din urmă fiind şi cel care a construit casa din Armenească.
Înainte de a se muta cu familia şi cu servitorii aici, bunicul lui Theodor Paleologu avea o casă imensă, cu o grădină pe măsură, în strada Paleologu. Nepotul Theodor ştie despre proprietatea aceea din poveştile tatălui, care a copilărit acolo până pe la 12 ani.
Construcţie cubistă Theodor Paleologu, în fotoliul preferat al tatălui său
„Era o casă boierească foarte mare, făloasă (se întindea, cu tot cu grădină, între strada Negustori şi Calea Moşilor), ridicată înainte de 1850, una dintre puţinele construcţii care au rămas în picioare după incendiul din 1847. Era, spunea tata, un vestigiu important al oraşului, cu o arhitectură deosebită. Din păcate, însă, bunicul a vândut-o: presupunea cheltuieli mari şi, în plus, vânzarea ei anula certurile pe care le mai avea cu sora lui pe tema proprietăţii", povesteşte Theodor Paleologu, stând pe fotoliul verde din camera de zi. Bunicul, un „modernist", spune Paleologu, îşi dorea mai cu seamă o construcţie cubistă, modernă, decât o casă boierească. Zis şi făcut. În scurt timp, a apărut casa din Armenească. Era începutul anilor '30. Încă din holul casei dai cu ochii d