Realaţiile Occidentului cu Iranul devin din ce în ce mai încordate. Vineri, toţi membrii personalului diplomatic iranian au părăsit Marea Britanie, conform ultimatumului fixat de Londra după atacurile de la ambasada britanică din Teheran. La scurt timp, Franţa şi-a rechemat la Paris mai mulţi oficiali.
Franţa a decis să reducă temporar personalul ambasadei sale din Teheran ca "măsură de precauţie" după atacul care a dus la închiderea ambasadei Marii Britanii şi a generat proteste la nivel internaţional.
O parte din personalul diplomatic, precum şi familiile tututor funcţionarilor francezi aflaţi la post în Teheran vor părăsi Iranul în zilele următoare, a declarat un diplomat francez care a subliniat că această decizie nu se referă şi la restul comunităţii franceze.
"Este vorba despre o măsură de precauţie" după atacul de marţi asupra mai multor sedii ale ambasadei britanice din Teheran, devastate total de câteva sute de membri ai miliţiilor islamiste ale regimului, a precizat această sursă.
Acest atac, condamnat până la Consiliul de Securitate al ONU, a provocat critici la nivel internaţional.
Marea Britaniei a închis ambasada Iranului la Londra, ai cărei diplomaţi expulzaţi au ajuns la Teheran sâmbătă dimineaţă, în timp ce mai multe capitale europene, între care Parisul şi Berlinul, şi-au rechemat ambasadorii în semn de solidaritate.
Tensiunile majore sunt generate de programul nuclear controversat al Iranului. Rusia a afirmat vineri că nicio nouă sancţiune ONU nu mai este posibilă împotriva Iranului, dar că negocierile trebuie continuate.
Anterior, Europa şi Statele Unite au înăsprit sancţiunile împotriva acestei ţări, din cauza programului nuclear, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat o rezoluţie împotriva Teheranului, suspectat că intenţionează să creeze arma atomică.