În sezonul rece, tot mai multe interioare capătă un aer proaspăt, dar prietenos cu ajutorul pieselor decorative sau de mobilier „îmbrăcate“ în împletituri asemenea celor făcute de bunicile de altădată.
Două pe faţă, două pe dos, două pe faţă, două pe dos şi tot aşa până faci o pătură pufoasă sau o husă colorată pentru taburetele din bucătărie. Dacă nu mai ştii exact tehnicile predate la orele de lucru manual (cu precădere la cele dinainte de anii '90) şi totuşi vrei să-ţi îmbraci fotoliul cu o împletitură de calitate, e bine să ai la îndemână o mătuşă sau o bunică. Ele ştiu cu siguranţă cum să ţină andrelele şi cum să încheie lucrătura.
În ultimă instanţă, dacă nici nu te pricepi şi nici nu ai ajutoare în familie, găseşti piese lucrate de mână pe alese în magazine şi în showroomurile de la noi şi de peste hotare. Doar că aici preţurile (mai ales la creaţiile de designer) sar lejer de câteva sute de euro. Moda tricotajelor pentru casă a ieşit oficial în lume în urmă cu câţiva ani, la târgurile de profil. La mică distanţă de perioada în care au „explodat" pe podiumurile de modă - şi apoi în stradă - sub formă de articole vestimentare, împletiturile au cucerit designerii orientaţi spre curentul eco şi proprietarii de case gata să aprecieze oricând o piesă originală.
Lampă „Granny“. Brand: Casamania Preţ: 2.448 de lei, Atelier „Anda Roman“
„În urmă cu patru ani, la Milano, am observat la standul Moroso aceasta tendinţă, mai ales în noile creaţii ale Patriciei Urquiola: covoare ţesute manual, împletituri, desene inspirate de modele populare, dar aşezate pe forme moderne", povesteşte designerul Alexandra Zabunov. De atunci, Urquiola a continuat să deseneze în acest spirit şi pentru alţi producători (inclusiv mobilier de exterior), iar ei i s-au alăturat şi alţi designeri, care au creat pentru Casamania, Casalis, Edra sau Vitra.
Înto