Viermii trimişi pentru prima dată în spaţiu de oamenii de ştiinţă de la NASA au supravieţuit călătoriei, scrie BBC.
Experimentul îi ajută pe cercetători să înţeleagă efectele lipsei gravitaţiei şi a radiaţiilor din spaţiu. Ceea ce au aflat oamenii de ştiinţă acum, îi va ajuta pe viitorii exploratori ai Sistemului Solar. În anul 2001, Steven Hawking spunea: "Nu cred că rasa umană va supravieţui pentru încă 1.000 de ani, singura noastră şansă ar fi să colonizăm cosmosul". Tehnologia noastră este departe de a putea facilita explorări ca în Star Trek, iar cercetările sunt abia la început. Oamenii de ştiinţă au proiectat deja scuturi împotriva particulelor energetice, care să-i protejeze pe astronauţi.
Studiile de acest gen s-au concentrat, în principal, asupra efectului pe care lipsa gravitaţiei o are asupra muşchilor. Până şi muşchii inimiii slăbesc, lucru care a fost observat la astronauţi. Lipsa de gravitaţie nu numai că slăbeşte muşchii, dar cauzează nişte modificări în reacţiile chimice din interiorul celulelor muşchilor. Lucrul acesta a fost analizat de cercetători în cadrul experimentului cu viermii trimişi în spaţiu. Rezultatele studiului condus de doctorul Nathaniel Szewczyk de la Universitatea din Nottingham au fost publicate în jurnalul Royal Society Interface.
Împreună cu echipa sa de cercetători, doctorul Szewczyk a analizat efectele pe care lipsa de gravitaţie o are asupra muşchilor viermilor din specia Caenorhabditis elegans. Aceste animale multicelulare au multe gene pe care le au şi oamenii, ceea ce îi ajută pe cercetători să înţeleagă mai bine care sunt efectele pe termen lung asupra oamenilor în timpul călătoriilor spaţiale. Momentan, viermii trimişi în spaţiu se află pe Staţia Spaţială Internaţională, unde astronauţii au grijă de viermi şi colectează datele experimentului pe care le trimit înapoi pe Pământ. Astfel, cercetător