Fostul premier al Greciei, Giorgios Papandreou, îndeamnă la coeziune statele din Uniunea Europeană, pentru că nu poţi "să-i spui unui bolnav să se împuşte" şi consideră că pieţele trebuie să primească un semnal despre stabilitatea monedei europene. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, Papandreou vorbeşte despre greşelile pe care le-a făcut în fruntea guvernului grec, dar şi despre felul în care ar trebui să evolueze situaţia Greciei.
Papandreou: Şi eu am făcut greşeli
În primele zile ale lunii noiembrie, Giorgios Papandreou a demisionat, iar, în urma negocierilor dintre socialiştii lui Papandreou (PASOK) şi conservatorii lui Antonis Samaras (Noua Democraţie), a fost ales fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, Lucas Papademos.
Întrebat de jurnaliştii de la Der Spiegel cum îşi explică alungarea socialiştilor de la putere în Europa (Papandreou în Grecia, Berlusconi în Italia şi Louis Rodrigues Zapatero în Spania, n.r.), fostul premier grec explică: "Noi, socialiştii, avem idei foarte clare despre ce trebuie făcut pe timpul crizei. Pentru că vocile noastre nu sunt luate în serios, de-asta suntem încă afundaţi în criză.
Sigur că este nevoie de o discipină bugetară şi trebuie să reducem cheltuielile, dar avem nevoie şi de strategii de creştere. Nu putem să pierdem din vedere nici pieţele. Este inacceptabil ca cei de la conducerea ţării să nu le acorde suficient timp instituţiilor democratice. Asta subminează fundaţia democraţiei. Din acest motiv avem nevoie de reglementarea pieţelor şi mai multă transparenţă şi de agenţiile de rating. Noi, socialiştii, am cerut asta în mod repetat, pentru că nu putem acţiona, ca ţară, pe cont propriu.Asta este o mare greşeală făcută de clasa politică globală şi, în special, de conservatorii din Europa".
În ceea ce priveşte faptul că a trebuit "să cerşească ajutor", după cum au