Evenimentele din ultimele saptamani au condus la o spirala a mortii pentru zona euro. Daca oficialii europeni, in special cei germani, nu actioneaza rapid, pietele financiare vor fi necrutatoare, avertizeaza analistii.
Zona euro nu a reusit sa schimbe macazul. In ciuda numeroaselor intalniri ministeriale si a celor trei summit-uri, implementarea deciziilor luate este amanata mereu, fiind pusa la indoiala chiar si eficienta Fondului European de Stabilitate Financiar (FESF).
In plus, costurile de finantare pentru majoritatea statelor din zona euro este mult mai mare decat cel pentru Germania, in unele cazuri nejustificat. Este greu de crezut ca o tara precum Olanda, cu o rata a datoriilor cu 20 la suta sub nivelul similar din Germania, merita sa aiba un risc de default mai mare. Insa, acum, chiar si bondurile emise de Germania au inceput sa sufere.
Astfel, participantii la pietele financiare au inceput deja sa parieze o posibila destramare a zonei euro. Desi este dificil sa ia in seama un asemenea scenariu aproape imposibil, orice jucator serios trebuie sa ia in considerare aceasta posibilitate si sa se pregateasca, spun analistii citati de Project Syndicate.
Nu in ultimul rand, nu trebuie ignorat faptul ca Germania este liderul indiscutabil al zonei euro, chiar daca Franta joaca si ea un rol important. Totusi, economia franceza este slabita, precum si finantele publice ale tarii, iar anul electoral va aduce probleme sumplimentare.
In acest context, Germania se regaseste in situatia similara celei de la sfarsitul anilor 1980, cand Bundesbank, banca centrala, stabilea politica monetara pentru tot restul continentului. La acea data, cancelarul Helmul Kohl a ajuns la concluzia ca suprematia economica a Germaniei nu aduce stabilitate in Europa si ca este mai bine sa existe o uniune monetara, dandu-se, astfel, nast