Publicistul în vârstă de 76 de ani a încetat din viaţă vineri,la Constanţa. „Era o voce de forţă a poeziei române contemporane, un mentor pentru mulţi dintre poeţii tineri, un slujitor riguros al versului românesc“, îl descriu colegii din Uniunea Scriitorilor din România – filiala Dobrogea.
„Îi avea ca icoane pe marele Eminescu şi pe Nichita Stănescu.Pentru cei mai mulţi dintre noi, era o figură boemă, laconic uneori, tumultos în alte ocazii, dar mereu plin de vervă şi jovial, încurajând tot ce era scris adevărat şi cu talent. Ne vom gândi la el întotdeauna cu respect şi cu adâncă recunoştinţă pentru ceea ce a creat. Ţinând cont că era un solitar şi la propriu, şi la figurat, îi rog pe colegii din filială să-i fim alături în aceste ultime momente pământeşti“, a declarat Cristina Tamaş, preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
Biografie
Pe adevăratul său nume Veronel Porumboiu, publicistul s-a născut la 8 martie 1935, în comuna Beceni, satul Dimiana, judeţul Buzău. Era absolvent al Şcolii Medii Tehnice de Protecţie a Plantelor - Buzău (1954) şi al unei şcoli de ofiţeri din Zalău (1955). Textele sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, aromână, tătară. De la debutul editorial (1974) şi până în prezent, cărţile lui Arthur Porumboiu s-au aflat în atenţia permanentă a criticii literare, iar în anul 2005, istoricul şi criticul literar Ion Roşioru i-a dedicat monografia „Scrisul ca pavăză împotriva morţii”, sinteză critică primită contradictoriu de critica literară.
Despre opera lui Arthur Porumboiu, criticul literar Alex Ştefănescu spunea: „Un poem ca Treisprezece, de Arthur Porumboiu, este pur şi simplu frumos, fără să-şi divulge în vreun fel apartenenţa la un stil local (…) Poetul «dobrogean» care a scris acest text ar putea figura oricând pe o listă de nume care începe cu Nichita Stănescu şi se încheie cu Nich