Aproape jumatate din cei 100.000 de locuitori ai orasului german Koblenz au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, duminica, din cauza unei bombe neexplodate din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Obiectul exploziv a fost gasit in fluviul Rin si este doar una dintre miile de bombe neexplodate din tara.
Proiectilul gasit are o lungime de trei metri si cantareste aproape 2 tone. Bomba a fost descoperita in albia raului Rin, ajuns la cote de debit scazute, din cauza secetei prelungite. Pentru autoritati o astfel de descoperire a provocat, mai intai de toate, probleme organizatorice, scrie Deutsche Welle.
In acest caz, ele s-au vazut nevoite sa evacueze mai mult de jumatate din locuitorii orasului Koblenz, ceea ce s-a transformat in cea mai mare actiune de acest gen, care a avut loc pe teritoriul Germaniei, de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. 45.000 de cetateni ai orasului, dintr-un total de 106.000 au fost nevoiti sa-si paraseasca casele in zorii zilei de duminica, 4 decembrie. O inchisoare, doua case de batrani si doua clinici au fost, de asemenea, evacuate. In cele din urma, bomba a fost dezamorsata cu succes.
Cautarea bombelor - misiune imposibila?
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, asupra Germaniei au fost lansate in jur de 1,6 milioane de bombe. Conform unor cercetari diferite, aproximativ 5-10 la suta dintre acestea nu au explodat, continuand chiar si acum sa reprezinte un pericol extrem de mare pentru populatia locala.
Dezamorsarea bombelor intra in atributiile autoritatilor locale, majoritatea comunitatilor apeland la firme specializate. In Germania nu exista o institutie nationala, care sa se ocupe oficial de aceste situatii extreme. In consecinta, nu exista o statistica certa despre numarul proiectilelor care au fost gasite de-a lungul timpului pe teritoriul tarii si apoi dezamorsate. @N