Micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos vor plăti începând de anul viitor impozit de 16% din veniturile nete. Vor fi în continuare exceptaţi de la plata impozitului crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.
Prevederile sunt în scrise în Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Astfel, producătorii agricoli vor fi nevoiţi să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real.
Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali sau alte entităţi obligate să ţină evidenţă contabilă, să fie reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plăţii, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an.
Termenul de virare a impozitului reţinut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Legumele şi fructele s-ar putea scumpi
Această prevedere ar putea avea un impact semnificativ în preţul produselor agricole.Iar asta pentru că producătorii, colectorii şi celelalte entităţi incluse în lanţul de distribuţie vor contabiliza costuri directe în creştere cu 2%. Pentru ca aceste produse să nu se scumpească, producătorii ar trebui să-şi asume o reducere a preţurilor de vânzare. Acest impact se va resimţi în toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.
Până la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obţinute din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea; valorificar