Bolile cauzate de infecţia cu HIV au omorât 30 de milioane de oameni din 1981 până acum. Asta înseamnă jumătate din toate decesele cauzate de cel de-al Doilea Război Mondial. Şi nu s-a terminat.
33 de milioane de oameni trăiesc în acest moment cu virusul HIV, cel care cauzează SIDA, potrivit portalului webmed.com.
Aproape 11.000 dintre aceşti bolnavi sunt în România. În fiecare an, în ţara noastră sunt înregistrate circa 400 de cazuri noi, multe la dependenţi de droguri, care folosesc seringi în comun. În toată Europa, anual sunt depistaţi circa 30.000 de bolnavi, cei mai mulţi provenind din comunităţile de homosexuali. Însă nici heterosexualii nu sunt protejaţi.
Spre deosebire de primii ani în care s-a ştiut de boală, când se murea pe scară largă din cauza virusului, acum numărul deceselor printre bolnavi este mult diminuat.
Temutul virus HIV a ajuns o boală cronică, precum infecţia cu virusul hepatic B sau C, care poate fi ţinut sub control cu medicamente, spun pacienţii români care trăiesc de la naştere cu el.
Nu se mai iau pumni de medicamente, cum se întâmpla în trecut, ci câteva pastile pe zi, iar bolnavii trăiesc fără să dezvolte boli letale. Este cazul lui Magic Johnson, descoperit cu virusul HIV la începtului anilor 90, în aceeaşi perioadă în care când solistul trupei Queen, Freddie Mercury, murea de SIDA. Cum am ajuns aici şi ce rezervă viitorul?
Anul 1900: Un vânător ia virusul HIV de la un cimpanzeu
Cândva, între anii 1884 şi 1924, undeva în Africa Centrală, un vânător omoară un cimpanzeu. Sângele animalului ajunge în corpul vânătorului, posibil printr-o rană deschisă. Sângele poartă un virus inofensiv pentru maimuţe, însă letal pentru oameni: HIV.
Virusul se răspândeşte în oraşe, însă cu totul alte boli sunt considerate vinovate pentru decese.
1981: primele cazuri identificate
@N