Chiar şi sărbătoarea de Moş Nicolae poate fi un moment oportun să le cultivaţi celor mici gustul pentru deserturi sănătoase.
Preferinţa pentru dulciuri a copiilor are o explicaţie ştiinţifică. Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că, de fapt, această predilecţie ascunde o nevoie biologică a organismului celor mici, mai exact a sistemului osos.
Până la vârsta adolescenţei, acesta se dezvoltă într-un ritm rapid şi „consumă" un număr mare de calorii. Aşa se explică de ce organismul „cere" dulciuri, mai precis carbohidraţi care le oferă rapid energia necesară proceselor de creştere. De aceea, nu este necesar şi nici chiar recomandat să le interziceţi copiilor să mănânce dulciuri. În plus, alimentele dulci stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează bună dispoziţie, reduce stările depresive şi favorizează un somn odihnitor.
Deserturile concentrate se digeră greu
„Copiii au nevoie de un aport mai mare de glucide decât adulţii, deoarece ei se joacă, aleargă şi, deci, consumă mai multă energie. Însă asta nu înseamnă să îi dăm copilului să mănânce o ciocolată întreagă sau o prăjitură mare cu multă cremă, care se digeră foarte greu", atrage atenţia medicul primar diabet, nutriţie şi boli metabolice Mihaela Ionescu din cadrul Institutului „N. Paulescu" din Bucureşti.
Cel mai important este să nu-i obişnuiţi cu deserturile concentrate din comerţ. „Zahărul industrial, rafinat, amestecurile industriale de glucoză şi de fructoză (siropul de porumb) şi dextroza afectează procesele digestive, inhibând secreţia sucului gastric şi motilitatea gastrică.
Majoritatea deserturilor industriale au încărcături glicemice foarte mari şi, în plus, epuizează funcţia ficatului", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Sol