Harta Turistică a Brăilei a fost realizată de Primăria Municipiului în cadrul proiectului "Brăila - cultură, locuri, tradiții și obiceiuri străvechei", proiect pentru promovarea orașului.
Harta Turistică cuprinde 27 locații și clădiri simbol ale Brăilei. 14 dintre ele au parte și de câte o mică prezentare, istoricul și semnificația culturală a acestora pentru Brăila.
1. Hruba din Grădina Mare
În Grădina Publică, oază de vegetație a orașului, se regăsesc ruinele fostei cetăți a Brăilei, precum și una dintre intrările în canalele subterane de sub oraș, o adevărată rețea de tuneluri cunoscute sub numele de hrubele Brăilei.
2. Biserica Evanghelică
Comunitatea spirituală a germanilor s-a constituit în anul 1835, dar serviciul religios se oficia în diverse case particulare. Dezvoltarea economică a orașului și creșterea numărului de germani, au fost condițiile ce au dus la crearea casei de rugăciune în 1885, pe un teren viran situat pe B-dul Al. I. Cuza de azi. Actuala biserică luterană este rezultatul adăugării unui turn - clopotniță pe fața de est a casei de rugăciune. Biserica, aparținând stilului neogotic, este construită din cărămidă, având planul tip sală, boltită cilindric.
3. Biserica Armenească
A fost construită din inițiativa armeanului Artin Ceangi și cu sprijinul comunității armenești din oraș, între anii 1867 - 1871.
4. Biserica Romano - Catolică
Biserica este construită în stil roman și este făcută din cărămidă. În anul 1881 a fost înzestrată cu o importantă icoană "Adormirea Maicii Domnului", iar între anii 1925 - 1928, i se adaugă bisericii șase vitralii. În 1931 Biserica primește în dar un altar din piatră și marmură, lucrat în Franța, făcut de familia Jaque Vuccino.
5. Castelul de Apă
A fost ridicat între anii 1912 - 1913 ca o construcție modernă, înlocuind vech