Sfânta Muceniţă este prăznuită pe 7 decembrie, a doua zi după Sfântul Nicolae. Copilul care împărţea mâncarea săracilor are moaştele la Curtea de Argeş.
În calendarul sfinţeniei creştine, la 7 decembrie este pomenită Sfânta Muceniţă Filofteia, ale cărei moaşte se găsesc de şapte veacuri la Curtea de Argeş. Sfânta a devenit o adevărată ocrotitoare a Ţării Româneşti. Moaştele ei sunt venerate atât de credincioşii din partea locului, cât şi de creştini din alte zone ale ţării, care pornesc în pelerinaj spre prima capitală a Ţării Româneşti.
Mii şi mii de argeşeni, în superbe costume naţionale, vin să-şi plece genunchii la racla ce adăposteşte moaştele Sfintei Filofteia. Pomenirea ei a fost rânduită îndată după ziua Sfântului Nicolae, întrucât moaştele ei au stat secole în şir în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, care are hramul Sfântului Nicolae.
Moaşte oferite lui Mircea cel Bătrân
Când tărâmul bulgar de la Tîrnovo a fost ocupat de turci, în 1393, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aduse în Ţara Românească. Se pare că de aici au fost duse pentru scurt timp la Vidin, fiind păstrate, probabil, până în 1396. Pentru a nu fi profanate, au fost oferite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418), care lea aşezat în Biserica Sfântul Nicolae (domnească) din Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană, ctitorie a domnitorilor Basarab I şi Nicolae-Alexandru, fiul său. Moaştele Sfintei au rămas acolo până în 1893, când, din pricina stării de degradare în care ajunsese acest lăcaş de cult, au fost mutate în bisericile Sfântul Gheorghe şi apoi Adormirea Maicii Domnului - Olari, din aceeaşi localitate.
În timpul primului Război Mondial, când o bună parte din ţară era ocupată de trupe străine, au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După încheierea războiului au fost readuse la Curtea d