Bucatele tradiţionale, peisajul inedit şi petrecerile pline de veselie sunt ingredientele pe care gazdele din ţinutul vrâncean al Lepşei mizează în atragerea turiştilor.
Cu toate că şi în acest an criza se resimte în buzunarele turiştilor, aceştia nu se sfiesc să scoată sume „piperate" pentru ca petrecerea de Revelion să fie una cât mai reuşită. Aşa se face că administratorii de pensiuni din zona Lepşei au rezervat deja o parte din locurile puse la bătaie şi se gândesc la ce vor pune pe masă oaspeţilor.
„Le oferim clienţilor un sejur de trei zile, în care sunt incluse cazarea, mâncare tradiţională, plimbare cu sania sau căruţa trasă de cai la Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, foc de tabără şi artificii", declară Daniel Măţăuanu, patronul unei pensiuni din ţinutul Lepşei.
Pentru toată această gamă de servicii, turiştii vor trebui să plătească sume cuprinse între 880 de lei de persoană, dacă aleg să se cazeze într-un apartament cu patru camere şi 975 de lei de persoană, dacă optează pentru o cameră matrimonială. Însă, se vor putea înfrupta din bucate alese, specifice zonei, precum păstrăv la grătar cu saramură şi mămăligă, pomana porcului, sărmăluţele în foi de varză şi ţuică.
Pensiunea, pe mâna turiştilor
Sunt însă şi patroni care preferă să nu mai ducă grija preparării meniului sau să închirieze camerele individual, ci să-şi ofere proprietatea unui grup de turişti dispus să se autogospodărească.
„Pe perioada sejurului de trei sau patru zile, tariful pentru întreaga capacitate de cazare, respectiv 12 locuri în şapte camere, este de 4.500 de lei. Oaspeţii au la dispoziţie o bucătărie utilată, unde îşi pot pregăti singuri mâncarea, camere cu grupuri sanitare proprii şi încălzire centrală. Acum, sunt în tratative cu nişte clienţi şi sper ca până cel târziu la sfârşitul săptămânii să bat palma cu cineva", precizează administratorul Dan